جدیدترین همایش در این موضوع، در خرداد سال 1381 ، در دانشگاه آکسفورد انگلیس، تحت عنوان «محمد مصدق و کودتای 1953 در ایران» برگزار شد. در این همایش ریشه ها و روند کودتا مورد بررسی قرار گرفت.
اخیرا عده ای در آمریکا به این مسئله می پردازند که نباید به نقد ایالات متحده و عوامل خارجی کودتا در این زمینه پرداخت؛ آنها با کوچک جلوه دادن نقش نیروهای خارجی این سوال را مطرح می کنند که چرا ایرانیان خود به طراحان خارجی پیوستند.
شکافی که در وحدت جبهه ملی ایجاد شد، باعث شد بسیاری از افراد و گروههایی که در نهضت 30 تیر حامی و وفادار به مصدق بودند، در ماجرای کودتا در حمایت از او سکوت کرده و از این طریق پایان دولت مصدق را با کودتایی سیاه، رقم زنند.
خبر ورود من را به صورت سری به رئیس نمایندگی نظامی امریکا در ایران به سرلشگر فیلیپ گاست داده بودند. مقدمات طوری فراهم شده بود که مرا به طور پنهانی بپذیرند.
گزارش در زمان نخستوزیری شریف امامی تهیه شد که تیمسار رئیس دفتر در حاشیه آن پینوشتهایی کرده و مهمترین پینوشت و نکته که در خاطر من مانده است مقایسه حکومت شریف امامی با حکومت آموزگار و هویدا بود.
دهم بهمن سال 1299 هجری (30 ژانویه 1921) و در جریان بحران کابینه، ژنرال ادموند آیرونساید Edmund Ironsideفرمانده نیروهای انگلیسی در ایران با رضاخان پهلوی فرمانده تیپ قزاق مستقر در قزوین ملاقات و به نوشته بیشتر مورخان، اورا تشویق به کودتا کرد.
دهم بهمن سال 1299 هجری (30 ژانویه 1921) و در جریان بحران کابینه، ژنرال ادموند آیرونساید Edmund Ironside فرمانده نیروهای انگلیسی در ایران با ژنرال رضاخان پهلوی فرمانده تیپ قزاق مستقر در قزوین ملاقات و به نوشته بیشتر مورخان، اورا تشویق به کودتا کرد.
روزنامه اطلاعات سهشنبه اول دی 1332 در صفحه اول خود چهار تیتر داشت که خبر از پایان یک عصر و آغاز دورهای دیگر میداد: سفارت انگلیس به کاردار جدید آن دولت تحویل شد، از امروز مذاکرات ایران و شوروی شروع شد، انتخابات (مجلس شورا و سنا) دو هفته دیگر در سراسر کشور آغاز میشود و چهارمین خبر که تیتر یک صفحه اول بود: «دکتر مصدق به سه سال حبس مجرد و سرتیپ ریاحی ...
از زاویه دوربین دکتر ویلیام آرتور گرام، دفتر روزنامه حسین فاطمی روزنامه باختر امروز، ایوان خانه ای که مصدق در آن دیپلمات های خارجی را ملاقات میکرد، دکه های روزنامه های چپ، اتومبیل ها و خیابان ها و حتی قاب پنجره ها همه مورد تاخت و تاز قرار گرفت و سوخت شد و دود شد.